Translate

czwartek, 21 grudnia 2017

Pasta i ciasteczka


A gdybyście mieli jeszcze ochotę na pastę z wędzonego pstrąga, to podaję przepis. Sprawdzony!

Pasta z wędzonego pstrąga by Robert Makłowicz

- 400 g wędzonego pstrąga
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
- 1 cytryna
- sól i świeżo zmielony pieprz (najlepiej cytrynowy)
- bagietka
- koperek (do dekoracji)
- kawior (niekoniecznie)

Pstrąga obrać z mięsa. Dodać śmietankę, skórkę otartą z cytryny, doprawić solą i pieprzem, zmiksować.
Świeżą bagietkę pokroić w kromki grub. 1/2 cm. Posmarować pastą na grubość 1/2 cm. Przybrać jak na poniższym zdjęciu.

Ja moją będę robić w sobotę, dlatego na razie zdjęcie z książki... :)




Ciasteczka maślane (z powodu cen masła można powiedzieć - na bogato)

- 300 g masła
- 4 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
-  1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny

Masło posiekać z mąka, dodać cukier, skórkę, jogurt (lub śmietanę), zagnieść ciast , włożyć na 1 godz. do lodówki. A potem to już chyba wiecie... ;)




2 komentarze: