Translate
środa, 29 sierpnia 2018
Pesto z jarmużu
Ten jarmuż to z nieba mi spadł! Weszłam niby przypadkiem do osiedlowego sklepiku... i co ja widzę? Piękny, świeżutki, zieloniutki i uśmiechający się do mnie. No to zakupiłam i... odetchnęłam. ;)) Bo całe popołudnie głowiłam się co to jutro na ten obiad znowu zrobić?! Tym bardziej, że jutro czeka mnie dość intensywny dzień i nie będzie czasu na pichcenie. A tu taka niespodzianka...- jarmuż! ;)))
Zatem dzisiaj przygotowałam jarmuż w postaci pesto, a jutro tylko makaron do gara i obiadek palce lizać...!
A do tego jeszcze zdrowo ;))
Pesto z jarmużu
- 0,5 kg jarmużu (tyle było w paczce i tyle zrobiłam)
- 8 sztuk sztuk suszonych pomidorów z oliwy
- 3 ząbki czosnku (dość sporawe)
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
-1/4 szklanki oleju konopnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól, czarny pieprz
- odrobina chili
Jarmuż porządnie umyć i oderwać liście od twardych łodyżek. Liście drobno posiekać nożem. Tak przygotowany włożyć do wysokiego naczynia, dodać pozostałe składniki i szybko zblendować.
Słonecznik uprażyć wcześniej na suchej patelni.
Wygląda jakby było za gęste, ale takie ma być. Bo jutro w połączeniu z makaronem i jeszcze odrobiną oleju oraz sera będzie akurat. :)
W tej postaci może być też jako smarowidło do chleba. Pychota, na prawdę! :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny pomysł na jarmuż. Już wiem, że go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolly, to jest temat dla Ciebie! Opisz proszę właściwości zdrowotne jarmużu :)
UsuńWcześniej udało mi się zakupić w sklepie ze zdrową żywnością, ale tamten przeznaczyłam na koktajl.
Polecam :)
To jest świetny pomysł:) Myślę, że warto przybliżyć jarmuż, bo jest modny, a nie każdy wie dlaczego.
UsuńOtóż to...!
UsuńOooo świetny przepis, dziękuję. U nas jarmuż jest wszędzie, wreszcie mogę coś z tym zrobić.
OdpowiedzUsuńeM, podpowiem tylko,ze czosnku dodaj według własnego smaku, ja dałam te 3 ząbki, ale wyszło trochę za ostro...
UsuńTak zrobię, muszę się udać po jarmuż :)
UsuńSuper przepis, chętnie zjem takie pesto. Bardzo lubię jarmuż. :) Prezentuje się również bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń1/3 wykorzystałam jako smarowidło do chleba - też pysznie :)
Usuń:)
A ja nigdy nie robiłam. Czas poszukać jarmużu :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej w sklepach ze zdrową żywnością, dużo nie kosztuje :)
UsuńBB, polecam Ci koktajl z jarmużem:banan, pomarańcza, trochę ananasa (świeżego) i duża garść jarmużu - pyszny, i odchudza ;))
ooo, nigdy nie smakowałam, a pesto to zupełna niewiadoma :)
OdpowiedzUsuńalisniezalogowana
Przepisów jest wiele, z bazylią, ze szpinakiem...poeksperymentuj, warto :)
Usuń