Translate

sobota, 5 października 2024

Zamiast owsianki

Jeśli lubicie na śniadanie owsiankę, tak jak ja, a nieco się wam przejadła, to polecam mój autorski przepis na placuszki z płatków owsianych. Mogą być w różnych konfiguracjach - wszystko zależy od naszej kreatywności i smaków.










- 4 płaskie łyżki płatków zalać wrzątkiem, najlepiej na noc, żeby uwolnić kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie wapnia 
- 2 całe jajka 
- 1/2 dużego jabłka lub 1 małe 
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 1 łyżka mąki kokosowej, dla zagęszczenia i smaku 
- olej lub oliwa do smażenia 
Cukier wedle uznania lub potrzeb. Ja nie dodałam, bo mi nie wolno :)

Pacuszki są bardzo dobre i syte i świetnie czyszczą jelita, co stanowi niesamowitą wartość dodaną :)) 

2 komentarze:

  1. Przepis pierwsza klasa. Faktycznie owsiankę jem od dawna, a nie wiedziałam, że moczenie na noc jest ważne.
    W moim wydaniu budyń bez cukru, albowiem nie używam takowego od dłuższego czasu i nawet nie wiem, jak to odstawienie przeżyłam, ale brak cukru w diecie rekompensuje mi to, że mam dobry sen. Miałam rozwalone spanie, zresztą chyba wszystko miałam rozwalone... heh Przytulam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko się odrodzi, jak feniks z popiołów i wejdzie na właściwe sobie tory, bo życie takie jest! Ono cały czas, pomimo strat, buduje..
    Ja walczę z nałogiem cukrowym ze względów zdrowotnych i przyznam szczerze, że różnie mi to wychodzi :)) No ale staram się :)
    Budyń w tym przepisie jest bezcukrowy - zapomniałam o tym napisać :)
    Ściskam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń