Translate

środa, 20 września 2017

Jadą goście, jadą...

A jak Goście to i małe przygotowania ;)

Między innymi pasztet , wegetariański 

- 30-40 dkg soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 jajka
- 2 pęczki koperku (obowiązkowo)
- przyprawy: śródziemnomorska, sól , pieprz, odrobina kuminu rzymskiego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej

Wykonanie:

Cebulę usmażyć na oleju z dodatkiem masła, dodać utartą na grubych oczkach marchew,
przyprawy - dusić do miękkości.
Soczewicę ugotować al dente (ok. 10 min.) Kaszę przelać wrzątkiem. Składniki połączyć, po ostudzeniu dodać jajka, posiekany koperek. Wymieszać, piec ok. 60 min. w temp. 180 st. C .






Czekamy wszyscy, włącznie z pieskiem :))

6 komentarzy:

  1. testuję pasztety, przede wszystkim mniejsze pojemniki, bo nie dojadają u nas.Narobię się, a potem zostaje... :(

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas obecnie full house, więc ilości muszą być odpowiednie ;)

    Miłego dnia Alis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam, ale przepis gdzieś już mi mignął. Może i ja zrobię dla swoich gości :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest dość popularny i krąży po necie - nieco modyfikowany, w zależności od potrzeb ;)

      polecam jednak, bo pyszny ;)

      Usuń