Między innymi pasztet , wegetariański
- 30-40 dkg soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 jajka
- 2 pęczki koperku (obowiązkowo)
- przyprawy: śródziemnomorska, sól , pieprz, odrobina kuminu rzymskiego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
Wykonanie:
Cebulę usmażyć na oleju z dodatkiem masła, dodać utartą na grubych oczkach marchew,
przyprawy - dusić do miękkości.
Soczewicę ugotować al dente (ok. 10 min.) Kaszę przelać wrzątkiem. Składniki połączyć, po ostudzeniu dodać jajka, posiekany koperek. Wymieszać, piec ok. 60 min. w temp. 180 st. C .
Czekamy wszyscy, włącznie z pieskiem :))
testuję pasztety, przede wszystkim mniejsze pojemniki, bo nie dojadają u nas.Narobię się, a potem zostaje... :(
OdpowiedzUsuńu nas obecnie full house, więc ilości muszą być odpowiednie ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Alis :)
eMeM podbiegłam zerknąć....
Usuńdziekuję
;))
Usuńsłoneczka Alis :)
Nie robiłam, ale przepis gdzieś już mi mignął. Może i ja zrobię dla swoich gości :-)
OdpowiedzUsuńprzepis jest dość popularny i krąży po necie - nieco modyfikowany, w zależności od potrzeb ;)
Usuńpolecam jednak, bo pyszny ;)